2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
2024.04.29.

Golf Riporter

A golf világa – riportok, beszámolók magyarul

Jönnek a csehszlovákok!

3 min read

Bár személy szerint örülök Zuzana Kamasova sikerének, kicsit irigykedve veszem tudomásul, hogy újabb x évet vertek ránk a szlovák golfozók.

A Tale-i Gray Bear golfklub 31 éves versenyzője 5 éve szerepel a profik táborában, és eddig egyetlen helyezése volt az első 10 között. A mezőny erősségét jelzi, hogy Zuzana tavaly év végén az összesítésben sem került az első 120 közé, így elveszítette Tour-kártyáját, idén tehát csak meghívásokkal állhat(na) rajthoz a Ladies European Tour (LET) versenyein. Így került be a marokkói Lalla Meryem indulói közé, ahol a sors végre értékelte eddigi fáradozását. Félidőben a francia Caudal-lal együtt álltak az élen, a harmadik körben mínusz 6-os állással 4 ütés előnyt szerzett, és az utolsó fordulóban már „csak” azt kellett megtartania.

„Igazán élvezem a játékot, és szeretném, ha holnap is így lenne. Mindig csak az éppen következő ütésre fogok figyelni. Sosem voltam még ilyen jó pozícióban, ez nagyszerű érzés, nincs veszítenivalóm.”- mondta szombaton.

„Nehezen tudtam elaludni, és enni sem tudtam rendesen. Minden olyan különösen alakult számomra. De aztán kijöttem a pályára, mindenki igazán pozitív volt, és szurkolt nekem. Azt mondtam magamban: csináld csak a dolgodat, és történjen, aminek történnie kell.” – nyilatkozta másnap reggel.

Nem biztos, hogy mindennek úgy kellett volna történnie, hiszen 2 bogey-val nyitott, majd 2 birdie után jött egy újabb hiba. A tízesen dupla bogey-t kellett elkönyvelnie, sőt az idegi nyomást 3 további bogey bizonyította. Addigra a német Caroline Masson behozta, sőt a vezetést is átvette. A végére ismét fordult a kocka: a szlovák lány a 16-oson birdie-t csinált, ellenfele mindkét utolsó lyukon bogey-t vétett, így Kamasova 2 ütés előnnyel megnyerte a Lalla Meryem Cup versenyét.

A győzelemmel 48.750 eurot kasszírozott, és persze teljes jogú Tour-tagságot kapott.

„Marokkóban meghívással állhattam rajthoz, és legközelebb erre Portugáliában lett volna lehetőségem, majd a következő állomás Szlovákia lett volna. A verseny megnyerésével teljesen más helyzetbe kerültem, játszhatok nyugodtan, én döntöm el, hol állok rajthoz. Ez csodás érzés, még sosem volt erre lehetőségem.”

Mikor megkérdezték, hogy miként állt össze hirtelen a játéka, könnyekre fakadt. „Ennek így kellett lennie. Az utóbbi 2 év hihetetlenül kemény volt számomra, nagyon hálás vagyok érte, hogy pont most történik ez velem. Most szuper boldog vagyok. Ez a világot jelenti számomra, mert a golf teljesen új Szlovákiában. Mindössze hatezer golfozónk van, sajnos eddig nem is tekintették sportnak. Győzelmem ténylegesen fellendítheti Szlovákiában a golfsportot.”- fejezte be. A csehek a 17 éves Klara Spilkova holtversenyes hetedik helyében reménykedhetnek (aki a Q-School-ról szerzett kártyát), általa is középpontba kerülhet a golf.

Ha azt vesszük, hogy pár éve a szlovák golf bajnokságnak még magyar pályák adtak otthont, elgondolkodhatunk, merre haladnak ők, merre mi. Igaz, mi meg örülhetünk annak, hogy a tavalyi év fölfedezettje nálunk végül mégsem egy nyugdíjas korú hölgy lett…Ez is valami!