2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
2024.04.28.

Golf Riporter

A golf világa – riportok, beszámolók magyarul

Magyar népmesékbe illő módon pénteken megkezdődött a PGA Tour 2013-as idénye. Illetve éppen ez az, meg is kezdődött meg nem is, játszottak is meg nem is, tehát van is eredmény, meg nincs is.

Az évad hagyományosan a Hyunday versenyével indul, amelyen az elmúlt év bajnokai jogosultak indulásra, ebben az esetben harmincan a világ legjobb játékosai közül. A napok óta tartó esős, szeles időjárása nem ígért semmi jót, a kedvezőtlen jelek ellenére elkezdték a versenyt. Illetve jókora halasztással kezdődött, majd közel másfél órás szünet után folytatták, de bár ne tették volna. Olyan hirtelen támadtak az erős széllökések, hogy lehetetlen volt kiszámítani az ütések következményét. Ez már a pálya elején, a par 3-as kettes lyukon nyilvánvalóvá vált. Carl Pettersson például túl akarta ütni a greent a kedvező pozícióhoz, de ütése rövid lett. Hatméteres gurítást kellett megoldania, és sokáig úgy látszott, hogy fél-háromnegyed méterrel megáll a labdája a lyuk előtt. Aztán a szél hatására az tovább gurult, gurult, és végül majdnem nyolc méterrel a lyuk mögött állt meg. Akkor kifakadt: „Mi a cél a héten, az, hogy megtaláljuk a legjobb játékost, vagy hogy befejezzük a versenyt?!”

Mindenki szerencséjére ott volt egy versenybíró, aki továbbította addigra már nem egy játékos kifogásait, és Slugger White, a bírók egyik főnöke az extrém időjárás miatt megszakította a játékot. Sőt, (és itt jön a népmesei fordulat), megsemmisítették az addigi eredményeket, és szombati 36 lyuk tervezett lejátszásával igyekeznek behozni a lemaradást. White is elismerte, hogy hasonló döntésre nagyon ritkán volt példa a Tour hosszú történetében, ugyanakkor ő 3 alkalomra is emlékszik, amikor törölték az addigi eredményeket. Most húsz játékos lépett pályára a harmincból és összesen 89 szakaszt teljesítettek. Hárman álltak par alatt, az élen mínusz hárommal Webb Simpson állt 7 lyukat követően. Az utolsó helyezett Scott Stallings volt, aki négy lyukat alatt hét plusz ütést volt kénytelen elkönyvelni, de a döntést követően mindannyian nulláról indulnak a szombati, immár megismételt rajtot követően.

„Kicsit csalódott vagyok.” – mondta később Simpson. – „De biztos, hogy a mindenki számára legjobb döntés született. Örülök, hogy jól ment a játék, remélem így is fogom folytatni.”

A szombat sem ígérkezik simának, az időjárás továbbra is főszereplő lehet.