2024. június
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
2024.06.21.

Golf Riporter

A golf világa – riportok, beszámolók magyarul

Ballesteros halálára…I.rész

5 min read

Tizennégy évvel ezelőtt láttam először élőben, közvetlen közelről. A BMW International Open előtt melegítettek a játékosok, érkezésemkor valaki éppen egy vödör labdát öntött le a green melletti homokba. Megálltam a látványra, az illető kimért mozdulatokkal emelte a labdákat a zászló közelébe. Talán 4-5 labda állt meg a lyuktól másfél méterre, a java része egyméteres körön belül állt meg, és jó néhány egyenesen begurult a lyukba. Ez a gyakorló játékos a spanyol Severiano Ballesteros volt, és mivel nem láttam még élőben ilyen varázslatot, örökre megjegyeztem a nevét. Hamarosan következett a Ryder Kupa diadal, és minden tudnivaló, ami a rendkívül népszerű golfsztárt övezte.

A kétévenként tartott Vivendi Trophy-t Ballesteros tiszteletére „Seve Trophy”-ra keresztelték, és az aktív játéktól 2003-ban visszavonult golfozó lett az európai csapat kapitánya Nagy-Britannia és Írország válogatottja ellen. Agyműtétje után 2009-ben nem lehetett jelen személyesen, de reméltük, hogy idén betegségéből felépülve újra jelen lesz csapata mellett.

Többrészes méltatását egy 2003-ban készült interjúval kezdjük, amely a GOLF Magazine-ban jelent meg. Kérdezője Peter Kessler.

Kessler: Gyorsan szoktál játszani, és brilliánsan. Manapság (2003-ban. – Cs.L.) lassan játszol, és rosszul, és még meg is büntetnek ezért.

Ballesteros: Könnyű gyorsan játszani, amikor 66-ot ütsz. Ugyanakkor könnyű lassan játszani, ha 76-ot, és nem tudod, hogy a labdád jobbra, vagy balra megy-e. Még mindig gyorsan járok. De megyek jobbra, és balra. Megpróbálok javítani (up and down), ahelyett, hogy birdie-ért gurítanék. A bogey-hoz több idő kell, mint a birdie-hez.

Kessler: De az mégsincs rendben, hogy a score-kártyán az ütésszámot kisebbre javítod.

Ballesteros: erről nem szeretnék beszélni.

K: Májusban, az Italian Openen egy ütés büntetést kaptál lassú játékért. Vezércikkekbe kerültél azzal, hogy kijavítottad a számot a kártyádon – arra, amit büntetés nélkül értél volna el. A büntetés inkorrekt volt?

B: Igen. Ezért javítottam át a kártyámon.

K: Azt gondolod, hogy az emberek el akartak kapni?

B: Nem, de a büntetés nem volt jogos. A közönség azért jött, hogy engem lásson. Én vagyok az attrakció. És nem játszottam lassan.

K: Méltánytalanul bántak veled a European Tour emberei, és később a társaid is a zárt ajtók mögött megtartott értekezleten?

B: Ez az ügy nagyon szomorú. Ez tiszteletlenség volt velem szemben. De nekem nem kellemetlen beszélni róla. Miért hozod ezt most szóba, ha a barátom vagy?

K: Nem akarod egy kicsit megvilágítani az esetet?

B: Nem tudtam elaludni, és sírva fakadtam, mert úgy éreztem, hogy a Játékos Bizottság anélkül ítélt el, hogy figyelembe vette volna a rólam kialakult összképet, és mindent, amit a European Tour érdekében tettem. Azon gondolkodom, hogy a testület tagjai vajon jól alszanak-e döntésük után?

K: Most hogy érzed magad?

B: Én jól vagyok, jól érzem magam, de a kérdésem az, hogy azok a játékosok, akik elítéltek engem, boldogok, és jól érzik-e magukat a döntésük után?

K: Darren Clarke, Bernhard Langer, Colin Montgomerie, Sam Torrance és mások vannak a Europen Tour Játékos Bizottságában. Ők a kollegáid és barátaid. A testület mégis helyben hagyta a büntetést, és a jelentések szerint még meg is büntetett 5.000 dollárra.

B: Nagyon csalódott voltam, hogy nem vették figyelembe az álláspontomat. Tiszteletlenül bántak velem. Mit is mondhatnék? Én nem szégyellem magam ezért. Nem szolgáltam rá a büntetésre lassú játék miatt, és így a pénzbüntetésre sem, hogy kijavítottam a kártyámat. Kérdésem ismételten az, jól érzik magukat azután, amit velem csináltak? Ez nagyon fáj, mert teljesen igazságtalan volt.

K: mesélj nekem a megbeszélésről, és hogy ki-mit mondott?

B: A bizottságból a kulcsfontosságú játékosok jelen voltak. Egyedül voltam a véleményemmel a lassú játékomat illetően, valamint azzal, ahogyan erre reagáltam. Semmi rugalmasság nem volt bennük, nem volt helye az egyeztetésnek. A játékosok mindent fekete-fehéren láttak…ezzel nem értek egyet – úgy gondolom, nagyobb tiszteletet érdemeltem volna, és az érveim fokozottabb figyelembe vételét.

K: Megpróbálsz gyorsabban játszani?

B: Ha ismét jobban fogok majd játszani, gyorsabban is fogok haladni.

K: Dicsőséges napjaidon gyakran voltál párban Jack Nicklaus-szal…

B: Nagyon kellemes volt Jack-kel játszani, de olyan hosszú időt töltött a labda fölött, hogy azt hittem, hipnotizálva van. Egyszerűen hihetetlen volt. Ha akkor lett volna óra (ha mérték volna) Jack nem boldogult volna.

K: De készen volt, amikor ő jött ütéshez.

B: A golf nem a gyors játékról szólt. Anélkül is nagy a nyomás, hogy valaki a múló másodperceket számolná. Jack ugyan lassan játszott, de sosem törekedett arra, hogy mások ritmusát megtörje. Egyszerűen ilyen volt a stílusa. Ő minden idők legjobbja, kit érdekel, hogy mennyi időt vett igénybe?

Folytatás hamarosan…