2024. május
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
2024.05.30.

Golf Riporter

A golf világa – riportok, beszámolók magyarul

Tizenkilencedik alkalommal rendezték meg a franciaországi Evianban azt a női golfversenyt, amely a kezdetek után fokozatosan az egyik legnagyobb eseménnyé nőtte ki magát. Úgy tíz évvel ezelőtt voltam ott először, azóta nem sok minden változott. Először autóval vágtam az útnak, az elég kalandos vállalkozás volt. Azóta évente megnéztem a versenyt, mindig élvezve a szervezők és a részvevők pazar teljesítményét.

A regisztrált újságírókat, részvevő játékosokat és kíséretüket a genfi reptéren fogadják, majd a legújabb Renault kocsikkal szállítják a 80 kilométerre lévő Evianba. A városka élete ebben az időben a golfról szól, minden pinkbe, a divatos rózsaszínbe öltözik, mindenhol feltűnnek a verseny logójával díszített kocsik. A megemelt árú szállodák hónapokkal előtte megtelnek, bőven jutnak vendégek a szomszédos településekre is.

Ebben a szállodában laknak a főszereplők
Ebben a szállodában laknak a főszereplők

Kezdetben hatvanan, majd hetvenen állhattak rajthoz a világ élvonalát képező játékosok a négynapos eseményen. Mivel cut nem volt, a meghívás már biztos keresetet jelentett. Pár éve kilencvenre növelték az indulók számát, tavaly már száztizenegyen örülhettek.

A pénzdíj is szépen nőtt: már a kezdeti kétmillió frankos összdíj is szép summa volt, ám hamarosan kétmillió dollárt, hárommilliót, majd három és felet osztottak szét. Ezzel együtt hirdetni kezdték, hogy ez „tulajdonképpen” az ötödik major, azaz kiemelt viadal. Addig-addig mondogatták, míg 2013-ra hivatalosan is megkapta ezt a rangot.

A 2011-es döntést követően az LPGA iránymutatásával a pályát is átépítették. Nehéz elfogulatlan véleményt mondani az eredményről, hiszen tökéletes pályához nyúltak hozzá, és a pálya az átalakítás után sem lehetett szebb, jobb. A munkálatok során nyolcvanezer köbméter földet mozgattak meg pár hónap alatt. A pálya a Genfi tó partján egy hegyoldalban található, fő vonalaiban három szinten. A középső szinten indul az egyes (par 4), majd a kettes (par 3) levisz úgy 50 méterrel lejjebb. Ott megy tovább a hármas, négyes. Az eddigi nevezetessége a par 4-es ötödik szakasz volt, amely lentről indulva tért vissza a középső szintre, úgy, hogy vakon ütöttek a fairway-re, és többféle taktikát lehetett alkalmazni.  A leglátványosabb képek akkor készültek, mikor a játékosok felkapaszkodtak a fairway-re, hátuk mögött a kéklő Genfi tóval.

Paula Creamer az ötös fairway-n
Paula Creamer az ötös fairway-n

Ebből sajnos mostanra sima par 3-as lett, amelynek elütője az előző szakaszok felett, a középső szinten van. A játékosokat kocsikkal hozzák fel az elütőre. Az eddigi sima fairway-t eltűntették, helyette hatalmas tavat kreáltak, ami a látványnak talán használ, de a játékot a par 3-as szakaszon nem befolyásolja. Ezen a szinten megy tovább a hatos, hetes, nyolcas, jön vissza a tizenötös, tizenhatos, tizenhetes és tizennyolcas. A harmadik, legmagasabban fekvő szinten található a tízes, tizenegyes, tizenkettes és tizenhármas szakasz, és a tizennégyes par 3-as vezet vissza újra a középső szintre. Átalakították a tizenöt, tizenhat, tizenhetes lyukakat is. A tizenötös egy hosszú par 5-ös volt, enyhe jobb dogleggel a végén, ebből par 4-es, szinte egyenes szakasz lett. Tizenhatodiknak beiktattak egy par 3-as új szakaszt, amelynek a greenje az eredetileg 15-ös greenje lett. Az eddigi 16-os egy szintén jobb dogleg par 4-es volt, amely mellesleg emelkedett is egy kicsit, utána következett a látványos par 3-as 17-es, amelynek a greenje 30-40 méterrel lejjebb, majdnem a 18-as szintjén volt. Mivel betették a par 3-as 16-ost, az eddigi 16-osból lett a leegyszerűsített 17-es, az egykori 17-es megszűnt. A par 5-ös utolsó szakaszhoz szerencsére nem nyúltak, így továbbra is lehetőség maradt a taktikázásra.

Összességében a par 72-es pálya egyszerűbb par 71-es lett. Az átépítéshez a szponzorok is hozzájárultak. A verseny fő szponzora a pálya-tulajdonos Danone cégcsoport, amelyhez az Evian ásványvíz is tartozik. A Danone-é a két luxus szálloda, ahol a játékosok és a szponzorok többsége lakik. Az évek során a legnagyobb francia cégek is ott voltak a támogatók között: Air France, Renault, Sofitel, Societe Generale, Rolex, Lacoste, segítségükkel felejthetetlen napokat tölthettek ott a meghívottak.IMG_1219

1994-ben a svéd Helen Alfredsson győzött, majd következett az angol Laura Davies két diadala. Azóta volt már többször is japán, ausztrál, amerikai és koreai győztes is.

Az eddigi nyertesek:

 1. Helen Alfredsson svéd
 2. Laura Davies angol
 3. Laura Davies angol
 4. Hiromi Kobayashi japán
 5. Helen Alfredsson svéd
 6. Catrin Nilsmark svéd
 7. Annika Sörenstam svéd
 8. Rachel Hetherington ausztrál
 9. Annika Sörenstam svéd
 10. Juli Inkster amerikai
 11. Wendy Doolan ausztrál
 12. Paula Creamer amerikai
 13. Karrie Webb ausztrál
 14. Natalie Gulbis amerikai
 15. Helen Alfredsson svéd
 16. Ai Miyazato japán
 17. Jiyai Shin koreai
 18. Ai Miyazato japán
 19. Inbee Park koreai