2024. július
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
2024.07.24.

Golf Riporter

A golf világa – riportok, beszámolók magyarul

50 éve a PGA Touron

3 min read

Pete Bender 70 évesen is cipeli a baget, és tanácsokkal segíti a játékosát.

„Tudom, Pete Bender dolgozik főfoglalkozású caddie-ként legrégebben a Tour-on” – mondja elismeréssel a nagybajuszú Fluff.

Bendert 1969-ben a San Francisco Open Invitationalen alkalmazta először egy Jim King nevű játékos, és ez bizony kereken 50 évvel ezelőtt történt! Nevezett május 19-dikén lesz 70 éves, azért az se semmi…

„Imádom a sportot” – felelte arra a kérdésre, mi a titka? – „Csak az utazást utálom, meg a szállodai szobákat! Ha már kint vagyok a pályán, még mindig elfog az izgalom. Alig várom a csütörtök reggeleket!”

Hihető a lelkesedése, hiszen olyan nagyságok mellett dolgozott, mint Jack Nicklaus, Greg Norman, Ian-Baker Finch, Raymond Floyd, Lenny Wadkins, Jerry Heard, John Cook, Aaron Baddeley és Rocco Mediate. Összesen 28 győzelemhez asszisztált, ennyi zászlója van otthon a legyőzött pályák 18-as szakaszáról. A 28-as számmal a harmadik a rangsorban Steve Williams (főleg Tiger Woods-szal) és Jim „Bones”Mackay (Phil Mickelsonnal) győzelmei mögött.

2001-ben Rick Reilly a Sports Illustrated-beli riportjában „Minden idők legalulértékeltebb caddie-je”-nek nevezte, és erre a címre legalább olyan büszke, mint a megszerzett zászlókra.

Sohase volt egy igenlő alkalmazott, nem mindig azt mondta, amit a „gazda” hallani akart. Szerinte sok beosztott fél beszélni, fél a kirúgástól, ő hisz, biztos a képességeiben.

Azt mondták, Greg Norman idejében ő volt az első caddie, aki elérte a százezer dolláros keresetet egy évben, Jack Nicklaustól hetente 2500-at kapott. Ezt az infót nem ő adta, „Sosem beszélek anyagiakról, ez csak rám, és a játékosomra tartozik” – tartja.

Legkedvesebb játékosa az ausztrál Aaron Baddeley, akit nemcsak játékosként, de apaként is tisztel. Kétszer nyertek együtt, de 2008-ban, a Match Play Championshipen a 20. lyukon kikaptak Tiger Woodstól. A végén már lépni sem tudó Benderről kiderült, hogy gégerákja van, bár egyetlen szál cigarettát sem szívott el életében. Egyből kórházba került, ahol kiderítették, hogy a kór megtámadta a nyirokmirigyeket is. Nem tudott enni, lefogyott 60 kilóra.

„Úgy néztem ki, mintha AIDS-es lennék.” – nyilatkozta később.

Édesanyja és nővére meglátogatta a kórházban, és a nővére infarktust kapott. Érezte, hogy haza kell mennie, és az orvosok akarata ellenére meg is tette. Egy éven belül visszatért a Tourra, és ismét Baddeleynek caddie-zett. Ám nem maradhatott sokáig. Édesanyja haldoklott, és ő megígérte neki, hogy semmiképpen nem adja otthonba, oda költözött Sacramentoba, hogy ápolhassa.

Aaron Baddeley egy szívszorító, kézzel írt levélben üzent neki, és mellékelt egy 50.000 dolláros csekket. A szöveg: remélem, egy darabig elég lesz…(Mellékszál: ez igen, Badds!)

Az azt követő négy évben, 2013-ig édesanyját ápolta, ígéretét betartván az idős hölgy 90 éves korában bekövetkezett haláláig, majd ismét visszatért a Tourra.

A Touron sok minden változott, a játékosok évek óta szinte minden információt megkapnak, senkinek nincs különösebb előnye. De a hetesen, vagy a tizenötös, tizenhatos fairwayn a caddie súghat valami olyat a játékos fülébe, amitől az megszerezheti a végén a győzelmet. Ezzel az érzékkel vagy rendelkezik az illető, vagy nem, ezt nem lehet tanulni, vagy lemásolni.

Pete Bender 50 éve rendelkezik vele, és a játékosok tudják, ha a szurkolók nem is.

„Igen, Pete ilyen volt mindig, sose kereste a fanfárokat”.- mondja róla Greg Norman.”Sok jót tett a golf világában, és sok jót tett a caddie-k világáért. Vessünk rá egy pillantást, és mondjuk neki: KÖSZÖNÖM!”