2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
2024.04.29.

Golf Riporter

A golf világa – riportok, beszámolók magyarul

Morgan Hoffmann története 3. rész

4 min read

Tíznapos „tisztító” kúrába kezdett, aminek során semmi étel, semmi ital, csak egy-egy pohár vizelet reggel és este. A leírások alapján fejest ugrott az ismeretlenbe, hiszen semmilyen tudományos háttere nem volt az egésznek. De bele kellett vágnia, hiszen a nyugati orvostudomány általi diagnózis a biztos vereséget jelentette volna. Úgy voltak vele, nem hazudhat mindenki, aki leírta gyógyulását, és ha csak placebo-hatás az egész, az is a test gyógyításának egy módja.

Egyre távolabb kerültek a nyugati orvoslási módszerektől, és felbukkantak igazi „gyógyítók” is. Nem orvosok, hanem gyógyítók. Ezzel egy időben fedezték fel a Nicoya félszigetet Costa Rica nyugati részén. Egy Dan Buettner nevű utazó és szerző vezette be a köztudatba a „Blue Zone” fogalmát, az olyan helyszínekre vonatkozóan, ahol a legjobb az emberek egészsége, és a leghosszabb ideig élnek. Öt régiót említenek ezek szerint: Okinawa (Japán), Loma Linda (Kalifornia), Szardínia (Olaszország), Ikaria (Görögország) és Nicoya.

Nicoya nyugati részén található Nosara, egy népszerű szörfös és jóga központ, ami talán egy olyan gyógyító telep központja lehet, amit Hoffmann keresett.

2019-ben elutaztak Nicoyába, és egy furcsa, speciális amazóniai kezelésen mentek keresztül, aminek az alapja egy ayahuesca nevű hallucinogén anyag. Ebben a négynapos „kezelésben” Hoffmannék öt óránként egy csésze ayahuesca főzetet ittak egy sámán felügyelete mellett és további 80 résztvevő jelenlétében.

„Azt mondják, engedd el magad!” – meséli Hoffmann. – „Ne félj, csak lazíts, és hagyd magad!”

Az interjúban részletesen leírja, hogy a negyedik napon milyen érzések közepette távozott a száján keresztül a fekete füst (black smoke) és úgy érezte, akkor a betegségtől is megszabadult! Ezt tartja gyógyulása fordulópontjának.

Hazatérve Jupiterbe Chelsea, Morgan felesége sokat gondolt a dzsungelre. Különösen tetszett neki egy ház, amit egy new-yorki divattervező épített, ám miután partnerével szakítottak, nem akart ott maradni.

Nem könnyű erre a településre odajutni, a legközelebbi repülőtér Libériában van, onnan kétórányi út még autóval. Tökéletesen kell tudni, hol vagy, merre akarsz menni, mert Nosarában nincsenek igazi címek. Az újságíró szállodájáról például annyit lehetett tudni, 75 méterre nyugatra a The Gardens Hoteltől. Hogy nem tudod, hol a Gardens Hotel? Pech!

A cikkből megtudhatjuk, megvették a terebélyes házat, amelynek nincs ablaka és ajtaja, szúnyoghálóval tartják távol a bogarakat. Az épület egy hegy tetején van, amiből a helyiek azt tudják csak, hogy Hoffmannéknak van pénzük, de nem ismeri senki a múltjukat, hogy a hatmillió dollárt golfozással szerezte.

Az újságíró (Dan Rapaport) megkérdezte, hagyja-e el ő is régi életét, mint Hoffmann tette?

Beteg vagy? Fáj valamid? Boldogtalan vagy? Úgy érzed, az életedben teljes változásra van szükséged? Ha ezekre „Nem” a válasz, ne változtass!

„Én nem azért vagyok itt, hogy bárkinek is megmondjam, hogy mit csináljon. Azt csinálom, ami számomra hasznos, és szeretném megmutatni az embereknek, hogy a test gyógyításának van más módja is! És reménykedem abban, hogy olyan jól leszek, hogy valamikor megehetek majd még egy hamburgert, de ez egyelőre még nem most van. ”

A történet szempontjából lényeges, hogy Morgan újra elkezdett súlyzózni, kezdi érzékelni izmai épülését, egyben javul az ütőfej-sebessége is. Elmondása szerint készül a PGA Tourra, ahol medical exemptions engedéllyel 3 versenyen kell még 2022-ben megmutatnia, hogy áll a golfozással. Vagy sikerül visszatérnie a Tourra, vagy próbálkozik majd a Korn Ferry Tourral és a Q-Schoollal.

Chelsea azt mondja, neki az fog tetszeni, amit Morgan akar. Ha a Tour az, akkor azt, ha meg Nosara, akkor azt, hiszen várják őket ottani barátaik, és egy gyógyító központ megvalósítása. Lehet, hogy megy együtt mindkettő is.

„Soha nem kérdeztem magamtól, mi az élet értelme, miért vagyok a földön, amíg meg nem ismertem Costa Ricát!”- összegezte gondolatait Morgan Hoffmann.

A teljes cikk sokkal részletesebben a Golf Digest oldalán olvasható.

 

https://www.golfdigest.com/story/morgan-hoffmann-costa-rica-muscular-dystrophy?itm_source=parsely-api