2024. július
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
2024.07.24.

Golf Riporter

A golf világa – riportok, beszámolók magyarul

Amerikai győzelem a PGA Championshipen

3 min read

Jimmy Walker végig jól játszva egy ütéssel előzte meg az ausztrál Jason Dayt

Walker

Az év utolsó kiemelt versenyét követően egy jó szereplés esetén többen is a világranglista élére ugorhattak volna, Dustin Johnsonnak, Jordan Spiethnek, Rory McIlroynak, Henrik Stensonnak és Bubba Watsonnak nyílt volna erre lehetősége.

A par 70-es pályát (közel 6800 méter) a Baltusrol Golf Clubban csütörtökön Jimmy Walker 65 ütéssel (-5) teljesítette, mögötte Martin Kaymer, Ross Fisher és Emiliano Grillo triója állt 66-tal,(-4).

Másnap estére Walker megőrizte első helyét azzal a kis felhanggal, hogy összesített 131-e mellé Robert Streb is felzárkózott, így ketten álltak az élen.

A hétvégét az időjárás alapjaiban befolyásolta. Szombaton a vihar és villámlás miatt többször is hosszabb időre felfüggesztették a játékot, aznap mindössze 18-an tudták befejezni a 18 szakaszt, ezért a másnapi folytatás mellett döntöttek. Így vasárnap először be kellett fejezni a harmadik kört, majd kisebb-nagyobb várakozás után nekilátni az utolsó fordulónak. Ennek két különlegessége akadt: a versenybizottság kijelentette, hogy csak egy tee-ről, az egyesről indítanak, hiszen a kiemelt bajnokságok történetében még sosem fordult elő, hogy az egyesről és a tízesről is indítottak volna. Ugyanakkor a pálya állapotára hivatkozva vasárnap folyamán az eddigiektől teljesen eltérő módon engedélyezték a „lift, clean and place” megoldást, azaz a rövidre nyírt területen a megjelölés után a labdát föl lehetett emelni, megtisztítani, majd egy ütő távolságon belül lehelyezni a fűre. Mivel ezt nem lehetett mindenkire érvényesíteni a harmadik körre (hiszen addigra már többen befejezték a játékot) a szabály csak a negyedik körre vonatkozott.

A harmadik kör után az első naptól vezető pozícióban állt Walker továbbra is őrizte helyét, annak ellenére, hogy három bogeyt is fel kellett jegyeznie. Végül összeszedte magát, és 68-cal zárt, ami összesített 199 ütést jelentett, és ez eggyel jobb volt, mint a 200-at jegyzett Day ütésszáma. Broeks Koepka és Henrik Stenson is reménykedhettek még 201-gyel.

Nincs nagy jelentősége, de az utolsó fordulót ugyanabban a társításban teljesítették a csoportok, mint a harmadikat. Walkernek több jó, talán szerencsésnek is mondható ütése akadt a nap folyamán, a nyerő nagy valószínűséggel az a bunker ütése volt, amikor a par 4-es 10-es lyukon harmadikra a homokból a lyukba ütötte labdáját.

Day nem játszott igazán jól, mondhatjuk, hogy szerencséje sem volt, így Walker háromütéses előnyt szerzett. Az ausztrál világelső jól hajrázott, az utolsó lyukat eaglellel teljesítette, föladta a leckét ellenfelének. Az amerikainak a nyeréshez viszonylag egyszerű feladata volt: parral teljesíteni a barátságos par 5-ös 18-as szakaszt. Ehhez utolsóra már csak egy egyméteres gurítást kellett sikeresen teljesíteni, ez nem is okozott gondot neki.

Jimmy Walker tehát rajt-cél győzelmet aratott, megszerezte élete első major bajnokságát, és nem mellékesen bezsebelte a nyertesnek járt 1.8 millió dollárt!

Jason Day egy ütéssel lemaradva a második helyen végzett, viszont ezzel továbbra is őrzi vezető pozícióját a világranglistán.