2024. július
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
2024.07.24.

Golf Riporter

A golf világa – riportok, beszámolók magyarul

Beszélgetés Tom Lewisszal

4 min read

„Rengeteg ember van, aki inspirál, akiket az életben sokan nem is ismernek. Mindig van olyan dolog egy emberben, ami tiszteletre méltó, akár híres ember, akár nem. Így nagyon sok ember van, akikre fölnézek, és remélem, nekem is vannak olyan tulajdonságaim, mint nekik. Vannak olyanok, akik mindenkinél nagyobb hatással bírnak másokra. Azt gondolom magamról, hogy én mindenkire fölnézek, mert mindenkinek meg kell adni a tiszteletet, akivel találkozom a nagyvilágban, mindegy, hogy kicsodák. Kétségtelen, a híres embereknek nagyobb a felelősségük, és ez nehéz helyzetnek ígérkezik a számomra. Itt ülni
nehéz dolog, nehezebb, mint ahogyan ez hangzik. Nehéz dolog, ideges is vagyok. Sosem ültem még ennyi emberrel szemben.” – nyilatkozta többek között Tom Lewis az Open első napja után rendkívül szerényen.

De ki is ez a fiatalember, aki a tapasztalt, 40 éves Thomas Björnnel holtversenyben a csütörtöki játéknap után az első helyen áll?

A 20 éves Tom amatőr játékos, aki édesapjától, a European Touron hosszú évekig szerepelt Brian Lewistól tanulta a játékot. A papa példaképe az amerikai Tom Watson volt, fiát a neves játékosról nevezték el. Tizenhat éves korában úgy döntött a család, hogy elég volt az iskolából, idejét szentelje kizárólag a golfozásnak.

„Örültem, amikor abbahagytam az iskolát. Nem szerettem tanulni, bár ebben közrejátszott az is, hogy diszlexiás vagyok. A kezdetben nehéz volt megszokni, hogy kevés emberrel találkozom, hiszen az életem szinte teljesen megváltozott, de remélem, az igazi barátok kitartanak mellettem. Megpróbálok a legegyszerűbben élni, ahogy csak lehet, de a golf az életem, és a karrieremért rendkívül sokat kell dolgoznom. Szeretném folytatni, amit elkezdtem, mert a mai nap bizonyította, hogy jó úton járok, és remélem, sok sikeres golftornán vehetek majd részt az elkövetkezendő években.”

„Egyelőre amatőr játékos vagyok, de kizárólag golfozással foglalkozom. Sokat köszönhetek az R and A –nek, ők gondoskodnak arról, hogy a világ legjobb játékosaival játszhassunk a Walker Kupa csapattal, de a legtöbb áldozatot a szüleim és a testvéreim hozzák, rengeteget költenek rám. Ez nagyszerű érzés, nélkülük nem tarthatnék itt. Őszintén remélem, hogy áldozat vállalásuk hosszú távon kifizetődik, jó teljesítményt fogok nyújtani, mert ha nem így lesz, szegények maradnak.” – élcelődött.

„Nem tudom felsorolni, ki-mindenki van most jelen a családomból, támogatóim közül. Édesapám nem jött el, túl ideges lett volna, és nem is gondolom, hogy eljön, mert szerintem most már még idegesebb.”

Az élet nagyszerű rendező, úgy hozta, hogy az első játéknapon Henrik Stenson mellett a nagy példakép, Tom Watson volt a flight
társa.
„Csodálatos volt ma Tom Watsonnal játszani, nem is álmodhattam volna jobb beosztásról. Kedden bemutatkoztam neki, láttam, sok interjút adott a 18-as greenen, és odamentem hozzá. Már akkor is ideges voltam, az első elütőn még idegesebb lettem volna. A kezdésnél mindenki kiabált, mindenhonnan hallatszott, hogy”Tom, Tom”, ez az elején még biztosan csak neki szólt, de a vége felé már biztosan nekem is kiabáltak. Ma transzban játszottam a végén, először nem is érzékeltem, hogy nem vártam meg őt, amikor a 18-as greenre értünk, szégyelltem is nagyon magam ezért.”

„Welwyn-ből származom, ugyanabban a klubban vagyok tag, ahol Sir Nick Faldo. Fiatalabb koromban találkoztam vele néhányszor a Faldo Series döntőin, de nem beszélgettünk sokat. Szeretném, ha azt mondhatnám egyszer magamról, hogy a klubom legjobb játékosa vagyok, hiszen Faldo 6 majort nyert, és ha megelőzném, akkor nekem legalább hetet kellene nyernem.”

„Példaképként tucatnyi embert is meg lehetne nevezni. Pillanatnyilag Rory McIlroy van a legtöbb újság címlapján, és jó érzés úgy nézni rá, mint a világ egyik legjobb játékosára. Itt van Tiger Woods, aki rengeteget tett a sportágért, és ugyanez a helyzet Tom Watsonnal is. A golfpályán kívül David Beckham sokat tett a labdarúgásért és Angliáért. És a haja is klassz.”

Pénteki körében nem lesz egyszerű dolga a fiatalembernek, mert indulásnál sokkal több torokból hangzott a „Tom, Tom” kiáltás, és ez már túlnyomórészt neki szólt.

Egy karrier elkezdődött.