2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
2024.04.16.

Golf Riporter

A golf világa – riportok, beszámolók magyarul

Amikor szerdán a hajnali fél ötös repülőtéri jegykezelésnél a Pannónia népszerű klubtagja, a Barcelonába tartó Tim Hulzebos megkérdezte, szerintem ki nyeri a (British) Opent, csak azt tudtam kinyögni: jó kérdés!

Ám nem csak a korai időpont miatt nem tudtam megnevezni jelöltemet, hanem mert egyszerűen ezt nem lehet megjósolni. Lehet tippelgetni, de akkor mindenféle szempontok miatt 20-30 nevet is fel lehetne sorolni.

Ismert tény, hogy az egyetlen Európában rendezett major lebonyolítója az R and A, azaz a St.Andrews-i Royal and Ancient Golf Club. Vezetői a keddi sajtótájékoztatón kiemelték, hogy ezúttal 14-dik alkalommal lesz a Royal St.George a verseny házigazdája, mely pálya 1894-ben is fogadta a versenyzőket, mégpedig első ízben Skócián kívül. A links pályákon megszokotthoz
képest is erős szél uralkodik a napokban, így a pálya bizonyos szakaszain az ellenszélben egy-egy greent a leghátsó elütőkről szinte nem lehet elérni, ezért a vezetők még megfontolás tárgyává teszik, nem kellene-e azokat a szakaszokat
kicsit megrövidíteni.

Az már biztos, hogy ezen a hétvégén nem az erő, hanem a stratégia lesz a döntő a nyerésben. Az elképesztően nagy, 400 hektáros területen a játékosok komoly próbának lesznek kitéve, és egy nappal kezdés előtt nemcsak a győztest, de a legjobb tízbe kerülőket sem lehet még megtippelni. A világranglistás helyeken bekerültek mellett Afrikában, Ázsiában, Európában és Amerikában is rendeztek selejtezőket, így a 156 részvevő rendkívül erős mezőnyt alkot.

Rory McIlroyt három héttel ezelőtti, a US Openen aratott győzelme után talán a legtöbben várják az első helyre. Tudottá vált, hogy két fogadó is húszezer fontot tett fel Rory diadalára. Mikor a sajtótájékoztatón megkérdezték az ifjú titántól,
hogy szerinte ez egy okos, megfontolt döntés, vagy inkább elkeseredett lépés-e, Rory így felelt: „Szerintem az előbbi, jó döntésnek tartom.”

Túl a jelenlegi Rory mánián, esélyes lehet Lee Westwood, Graeme McDowell, Justin Rose, hogy a szigetország kiválóságait említsem, de valószínű, hogy az amerikaiak és dél-afrikaiak sem mondanak le könnyen a híres Claret Jug serlegről.