2024. július
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
2024.07.24.

Golf Riporter

A golf világa – riportok, beszámolók magyarul

Nagy lány a kislány

3 min read

Ahogyan a férfiaknál, a nőknél is Dubai volt az utolsó helyszín az idei szezonban. A Ladies European Tour legjobbjai mellett mások is meghívást kaptak a kiemelt versenyre, az Omega Dubai Ladies Mastersre az Emirates Golf Clubba, többek között az amerikai Michelle Wie, és honfitársnője, Alexis Thompson.

Utóbbi, aki 1995. február 9.-én született, azzal szerzett magának korábban kiemelt figyelmet, hogy 12 éves korában kvalifikációt szerzett a US Women’s Openre, majd idén szeptemberben, 16 évesen nyerni tudott az LPGA Navistar Classic versenyén Amerikában. „Lexi” most a négynapos verseny második napján átvette a vezetést, amit a harmadik nap végén is megőrzött. Az utolsó forduló előtt eggyel vezetett a tapasztalt Sophie Gustafson előtt. A befejező nap folyamán legnagyobb ellenfelének a dél-afrikai Lee-Anne Pace, a tavalyi kereseti verseny nyertese bizonyult. Bár az amerikai lány is jegyezhetett az elején két birdie-t, Pace két birdie és egy eagle segítségével behozta, majd Alexis hibája után a hetesen a vezetést is átvette. Jöttek viszont újabb birdie-k Thompson részéről, a 9-es, 10-es, 13-as és 14-es lyukakon, ezekre Pace nem tudott válaszolni, sőt kétszer is hibázott. Így az amerikai lány egyre jobban elhúzott a mezőnytől, csak saját magára kellett figyelnie. A 17-esen három puttja elég volt ahhoz, hogy ötütéses előnye háromra csökkenjen, de ez sem zavarta meg. A par 5-ös utolsó szakaszt 3-as fával kezdte, pedig a héten kezdő drive-jainak átlaga 270 yard fölött volt. Másodikra is csak a biztonsággal törődött, harmadikra wedge-zsel a zászló közelébe helyezett, befejezésül az újabb birdie így is négyütéses győzelmet jelentett számára.

„A 17-esen szenvedtem egy kicsit, a 3 puttom és Pace birdie-je után kettővel csökkent az előnyöm. Ennek ellenére azt gondoltam, hogy 3-as fával kezdek, és megcsinálom a par-t, vagy esetleg a birdie-t. Annak ellenére, hogy a biztonságra törekedtem, egy kicsit mégis agresszív voltam, de okosan játszottam. Ha szorosabb lett volna az állás, driverrel kezdtem volna, és megpróbálkoztam volna egy eagle-lel, de jó vagyok a wedge-zsel is, a birdie így is bejöhetett.” – mondta Thompson a végén.

A LET eddigi legfiatalabb győztese a dél-koreai Amy Yang, aki 16 éves 6 hónapos és 8 napos korában szerezte golftörténelmi győzelmét, ráadásul amatőr státuszban. Alexis Thompson 16 éves 10 hónapos és 8 naposan a legfiatalabb, aki profiként nyert versenyt a Ladies European Touron.

Érdekesség, hogy a Henderson Money List-et, az éves összkereseti listát a japán Ai Miyazato nyerte, aki mindössze kétszer állt rajthoz idén a Tour-on, de az Evian Masters-en keresett 363 ezer euro elég volt összesített győzelméhez.