2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
2024.04.16.

Golf Riporter

A golf világa – riportok, beszámolók magyarul

A Versenyszervezési (?) Bizottság megint töri a fejét

2 min read

Ismét elkezdődött egy új év, ezzel a felkészülés az új golfszezonra. Jobb helyeken előveszik az előző évi versenykiírásokat, frissítik a dátumot (talán több helyen is, odafigyelve, hogy egyértelmű legyen), és már ki is lehet hirdetni az aktuálisat! Időben, mindenki megelégedésére…
Nálunk ez egy kicsit komplikáltabban működik. Egyrészt tavaly nem fogadták el a bírók egy csoportjának önzetlen felajánlását a szabályzat elkészítésére, másrészt folyamatosan saját ötleteket akarnak megvalósítani. Ezekkel az a baj, hogy többnyire valamelyik golfszabályba ütköznek.
Felmerül a kérdés, milyen ismereteik predesztinálják a bizottság tagjait pozíciójuk betöltésére, de leginkább akaratos elnöküket akarata mindenáron való keresztülvitelére?!
Nézzünk végig egy pár szakmai szervezeten: Orvosi Kamara, Építészek Szövetsége, stb. Kizárt, hogy a vezetője ne orvos, illetve építészmérnök legyen!

A jelenlegi bírói testület kis létszámú ugyan, de a 2019-es szabályismereti vizsgával mind a tizenketten bizonyították szakmai ismereteiket a versenyszervezés tárgyában is. Többen angolul, megfelelve a St.Andrews-i kritériumoknak is, mások magyarul. Az nem lehet kérdés, hogy ezek a személyek bizonyíthatóan többet tudnak a versenyszervezés kulisszatitkairól, mint a golfszövetség ezzel megbízott tagjai. Mégis, évről-évre megalázó procedúrát járnak végig, hogy tanácsaikat megfogadják a funkcionáriusok, hogy ne egy-egy verseny előtt, rosszabb esetben a verseny folyamán kelljen szembesülni a hibás kiírással, és főleg annak következményeivel! A komplikációkkal viszont a versenyre beosztott bíróknak kell megbirkózniuk.

Miért olyan valaki vezeti a bizottságot, akinek sem erre vonatkozó vizsgája, de ismeretei sincsenek?!
Ha a bírók saját maguk számára akarnának valamit elintézni, az a bírói díjak emelése lehetne, figyelembe véve más sportágakban honos illetményeket.
Vegye észre mindenki, a bírók javaslatai a versenykiírásokra, azok szervezésére a játékosok és az adott verseny lebonyolítóinak érdekét szolgálja!
Bizakodunk, hogy szakmai alapon készült ajánlatainkat egyszercsak elfogadják!