2024. június
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
2024.06.21.

Golf Riporter

A golf világa – riportok, beszámolók magyarul

Ciganda lett az első a kereseti listán

2 min read

Carlota Ciganda beírta magát az európai női golf történelmébe azzal, hogy 27 év elteltével megismételte a nagy előd, az azóta világszerte ismertté vált Laura Davies teljesítményét, amikor újoncként végzett a kereseti lista élén.

A 22 éves spanyol lány számára izgalmasan alakult az utolsó verseny, hiszen legnagyobb riválisa, a német Carolin Masson még egy dubai második helyezéssel is behozhatta volna. Ciganda végül feltornázta magát a tizedik helyre, míg a német lány a holland Dewi-Claire Schreefel váratlan remeklése után csak a harmadik helyet tudta megszerezni Dubaiban, így Carlota Ciganda hármas diadalnak örülhetett.

Először is első lett az ISPS Handa összkereseti listán, ezzel magától értetődően övé az Év Újonca cím, és a játékostársak elismerése alapján őt jelölték Az Év Golfozójának.

A pamplonai illetőségű Ciganda 1990-ben született, és ifjúsági korában már megnyert szinte minden amatőr elismerést, köztük a 2007-es British Amateur, valamint a 2004-es majd 2008-as European Championshipet is. 2011 májusában lépett a hivatásosak közé, és azonnal meghívást kapott több profi  versenyre is. Indult a LET Tour School-ján, ahol harmadik lett, ezzel megszerezte az indulás jogát a 2012-es szezonra. Júniusban megszerezte első győzelmét a profik között, első lett Rotterdamban a Deloitte Ladies Openen. Nem kellett sokáig várni a második győzelemre sem, ez októberben következett be Kínában, a China Suzhou Taihu Ladies Openen. Itt ráadásul hétütéses előnnyel, mínusz 17-tel tudott nyerni, ami egy ütéssel jobb, mint a világranglistát vezető Yani Tseng tavalyi itteni eredménye. Persze a két kupa mellé kellettek további jó eredmények is, összesen kilencszer végzett az első tízben.

„Nagy dicsőség a számomra, hogy első lettem a kereseti összesítésben, ráadásul újoncként. Ritka lehetőség Laura Davies nyomdokaiba lépni, nekem ez most sikerült. Többször játszottam vele az év folyamán, és ez nagyszerű volt számomra, mivel rengeteget tanultam tőle. Kiváló játékos, szerintem egyike a valaha volt legjobbaknak.” – nyilatkozta.

Az ISPS Handa nagykövete, Laura Davies is megszólalt: „Ha valaki annyira tehetséges, mint Carlota, annak nagyon messzire vezethet az útja. Idén sokszor játszottunk együtt, és nagyon meggyőzően teljesített.”

Az ISPS Handa Order of Merit-tel további 20.000.- euro járt, valamint 10, azaz tíz évre szóló játékengedély a LET sorozat versenyeire, és bizonyosan több amerikai meghívás is várható. Tényleg lenyűgöző.