2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
2024.04.16.

Golf Riporter

A golf világa – riportok, beszámolók magyarul

Volvo Golf Champions

4 min read

Azért az nem semmi, hogy egy 23 éves újonc hazai környezetben rájátszásba kerül gyermekkora két legnagyobb legendájával! Pláne úgy, hogy utóbbiak örülhetnek, hogy egyáltalán létrejött a rájátszás, míg ifjú hősünk bosszankodott azon, hogy másfél méternél rövidebb birdie puttját nem tudta az előírt kör utolsó szakaszán értékesíteni.

De hogy ne beszéljünk rébuszokban, a Volvo Golf Champions 72. lyukának lejátszása után hárman álltak az élen mínusz 12 ütéssel: Ernie Els, Retief Goosen és Branden Grace.
Nem ez látszott a valószínű kimenetelnek a vasárnap derekán: a szintén dél-afrikai Charl Schwartzel vezetett Goosen társaságában, noha a reggelt még Grace és a belga Colsaerts kezdte vezető pozícióban. Ám Grace duplája a harmadik lyukon, majd bogey-ja a következőn azt jelentette, hogy négyütéses hátrányba került. A legjobb öt versenyző neve után az eredményjelző táblán hét és 10 között váltakoztak a piros számok, annyival álltak éppen par alatt. Mindnyájuknak voltak jobb, birdievel, és rosszabb, bogey-val végződött szakaszaik. Sőt, mivel Grace-en kívül Schwartzel és Goosen is vétett dupla bogey-t, ám azonnal javítottak 1-1 eagle segítségével, igencsak változó volt az élen a helyzet. Mivel Els indult legkorábban, ő ért először az eagle-lel kecsegtető 13-as lyukhoz, és amikor értékesítette eagle puttját, mínusz 11-gyel átvette a vezetést. Valamivel később a 13-as lyukhoz érve Colsaerts és Grace is utolérte Els-t, hárman vezettek 11-gyel par alatt. Már Schwartzel is csatlakozott a 11-esek táborához, amikor Colsaerts a 15-ösön egy birdie-vel mínusz 12-es állással átvette a vezetést. A változatosság kedvéért a 16-oson Grace csinált birdie-t, ismét ketten foglalták el az első helyet (-12, -12). Ismét csak időrendi sorrendben a több flight-tal előbb indult Ernie Els ért először a 18-as greenre, és újabb birdie-jével ő mehetett a klubházba először mínusz 12-vel. Schwartzel is feljött -11-re, majd a legrosszabbkor esett vissza 10-re. Goosen az eagle után fokozatosan zárkózott egyre feljebb, az utolsó lyukon birdie-vel beérte Els-t, négyen voltak holtversenyben a győzelemért. A négyes rájátszás mégsem tűnt túl valószínűnek, mivel Grace-nek és Colsaerts-nek akkor hátra volt még az eagle-lel, de lagalább birdie-vel kecsegtető par 5-ös utolsó szakasz. A belga megint hibázott a sorsdöntő percekben, egy ütést vesztett az utolsó lyukon, a győzelem helyett még a rájátszástól is elbúcsúzhatott. A győzelemért guríthatott a „rendes játékidőben” Branden Grace, ám egy méter körüli gurításánál a nagy brake elvitte labdáját a lyuk mellett. Maradt számára a par, és csalódottan készülhetett a rájátszáshoz két nagy példaképével.

A sorsolás folytán Grace kezdte az első extra lyukat, a 18-ast, a fairway szélére. Goosen ütése látszott a legjobbnak a fairway közepén, Els labdája a bozótban landolt. Els másodikra üggyel-bajjal visszajuttatta labdáját a játéktérre, harmadikkal jutott a greenre, kb. 6 méterre a zászlótól. Goosen a green melletti rövid rough-ot találta el, Grace második ütése viszont a greenen landolt. Goosen rosszabb helyzete ellenére még befoghatta volna fiatal vetélytársát egy sikeres chippel, de harmadik ütése rövidnek bizonyult, megállt a green lejtője előtt. Els birdie-puttja nem sikerült, Goosené úgyszintén. Grace eagle-puttja kb 1 méterre állt meg a lyuktól, érett a meglepetés. Mindenki arra volt kíváncsi, hogy Grace hasonló szituációban, mint kb 20 perccel azelőtt, elég higgadt-e a birdie-hez? Nos, a fiatal dél-afrikai nem hibázott, gurítása sikerült, és az elit mezőnyben megnyerte a versenyt, nyolc napon belül a másodikat!
Személyének annyiban van magyar vonatkozása, hogy 2006-ban, 18 évesen ifj.Tóth János és Hahn Roland jelenlétében megnyerte a németországi Heddesheimban a Harder German Junior Masterst. 2011 decemberében szerzett kártyát a Tourra a Q-Schoolon, bő egy hete még 258. volt a világranglistán, most már az első százon belül található, és egymás utáni két győzelmével magasan vezet a Race to Dubai összesítésben.