2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
2024.04.16.

Golf Riporter

A golf világa – riportok, beszámolók magyarul

Volvo World Match Play Championship

2 min read

Mindenkitől elnézést kérek a szereplők közül a következő összehasonlításért: az elmúlt hétvégén rendeztek a világban a tatai mellett egy másik match play versenyt is, amelynek egyik összecsapásán egy bizonyos Luke Donald az első két szakaszt birdie-vel teljesítette. Mégis vesztésre állt, mert ellenfele, a dél-afrikai Charl Schwartzel az elsőn szintén birdie-t ért el (a/s, azaz all squere), a másodikon viszont eagle-t ütve eggyel vezetett, Donald a két birdie ellenére vesztésre állt! Tényleg bocsánat az összehasonlításért…

A Volvo Match Play világbajnokságon érdekesen alakult ki az utolsó napok mezőnye, illetve párosítása. Az első 2 napon 3 fős csoportokba osztották a részvevőket, és a trióban külön-külön egymás ellen lejátszva a meccseket alakult ki a 2 továbbjutó személye.

Bár ezen a szinten egy meccsen mindenkinek van győzelmi esélye, voltak, akiktől az utóbbi idők jobb teljesítménye alapján biztos továbbjutást vártak. Számomra a legnagyobb meglepetést az egyébként brillírozó Miguel Angel Jimenez kiesése jelentette, de nem jutott a 16 közé Retief Goosen, Jhonattan Vegas, Paul Casey és Ryan Moore sem. Szombaton két fordulót is lejátszottak, hogy kialakuljon a vasárnapi párosítás.

A 8 között Martin Kaymer, Luke Donald, Nicolas Colsaerts és Ian Poulter jutott tovább Alvaro Quiros, Charl Schwartzel, Graeme McDowell és Francesco Molinari ellen. A legjobb 4 között Luke Donald ismét nyert a tavasszal már legyőzött Kaymer ellen, ráadásul 5 & 3 arányban! A másik elődöntőben a kitartóan küzdő Poulter a 19-dik lyukon gyűrte le Colsaerts-et, így az első helyért Luke Donald – Ian Poulter meccset láthattunk.

A három napon át tanári módon teljesített Donald vasárnap nem addig mutatott formáját nyújtotta, az első 9-en felváltva vezettek. A nagyobb nyomás feltehetően Donaldon volt, hiszen esetleges győzelmével a világranglistán is átvehette volna a vezetést. Mint azt a népszerű angol fiú kritikusai mondják, stressz helyzetben nem nyújtja mindig a legjobbját, most is így látszott. Bosszantó lehet számára, hogy Poulter nem hibátlan teljesítménnyel kerekedett fölé, ellenfele többszöri hibáját sem tudta Donald a maga javára fordítani, az egyre kiegyensúlyozottabb „paradicsommadár” 2 & 1 arányú győzelmet aratott.

Ian Poulter 252-dik Tour fellépésén 11-dik győzelmét aratta, amellyel 800.000 eurot keresett, győzelme után kapott pontjaival a 22-dik helyről a 14-dikre ugrott a világranglistán.