2024. május
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
2024.05.19.

Golf Riporter

A golf világa – riportok, beszámolók magyarul

Megkezdődött a 2012-es European Tour idény

2 min read

A dél-afrikai Londonban megkezdődött az Africa Open, és ezzel kezdetét vette az új Race to Dubai, a European Tour idei szezonja.

A versenyt stílusosan a hazaiak egyik kedvence, Retief Goosen nyitotta meg kezdő ütésével, európai ember számára elképzelhetetlen, 6.30-as indulással. Az első flight az első kört mellesleg összesítve mínusz 18-cal tette meg, amiből Goosen nyolccal vette ki részét. A nap legjobb teljesítményét ennek ellenére honfi- és flighttársa Thomas Aiken nyújtotta, aki a méltán népszerű „Goose”-t is fölülmúlta. Aiken első European Tour győzelmét a tavalyi évben az Open de Espana-n aratta, most hibátlan körben öt birdie-vel és két eagle-lel állt a mezőny élére, míg Goosen kilenc birdie mellett egy bogey-t vétett. A csoport harmadik tagja, a svéd Peter Hedblomnak mindössze mínusz egy jutott a 18-ból.

Talán a magyar bírók megkönnyíthették volna Retief Goosen dolgát, mert a jó kör végén mégis arra panaszkodott, hogy különösen a hátsó kilencen majdnem minden szakaszon hosszú várakozásra kényszerültek, és ez rossz hatással volt rá. Egy-két figyelmeztetéssel, kizárással biztosan flottabbul mentek volna a dolgok, érdekes, hogy ezt arrafelé nem tudják.

Ugyanakkor Aiken hozzáállását sem tekinthetjük teljesen példaértékűnek, mert a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az utóbbi két hétben hozzá sem ért az ütőihez. Mielőtt a magyar játékosok (bocs, hogy ebben a környezetben említem őket…) egyből példaképüknek fogadnák, és ezt a fajta felkészülést vennék etalonnak, Aiken azt is közölte, hogy ennek megfelelően nem is várta magától ezt a jó teljesítményt.

Az első nap ütésszámai alapján nagyon alacsony végeredményre számíthatunk, ugyanis a par 73-as pályán több mínusz hetes és mínusz hatos eredményt láthattunk, a mínusz négy csak holtversenyes negyvennegyedik helyet ért, amiből tizenvalahányat számolhattunk össze, míg a cut-hoz az első nap alapján legalább hárommal kell par alatt játszani. Nem csodálkoznánk, ha ez a mérce pénteken mínusz ötre vagy hatra emelkedne- azaz csökkenne.