2024. május
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
2024.05.30.

Golf Riporter

A golf világa – riportok, beszámolók magyarul

A Kígyó éve Ausztráliában

4 min read

Greg Chalmers győzelmével ért véget tegnap az Australian PGA Championship, így a három nagy ausztrál profi bajnokság közül idén már kettőt megnyert a „Kígyó” becenévre hallgató 38 éves auszi, hisz két hete az Australian Openen sem talált legyőzőre. Chalmers ezúttal is parádés vasárnapi teljesítményének köszönhetően tudott nyerni, rájátszásban felülmúlva Robert Allenbyt és Marcus Frasert.

A Presidents Kupa végeztével jó néhány résztvevő Ausztráliában maradt, hogy részt vegyen a november 24-27. között megrendezett Australian PGA Championshipen is, ahol természetesen a legjobb ausztrál versenyzők is kivétel nélkül rajthoz álltak. A Presidents Kupa nemzetközi csapatából Jason Day, Adam Scott, Geoff Ogilvy, Aaron Baddeley, Robert Allenby, Y. E. Yang, K. T. Kim, míg az amerikaiból Bubba Watson vett részt a Hyatt Regency Coluum pályán rendezett versenyen, Rickie Fowler és Darren Clarke személyében mellettük is voltak még sztárok a mezőnyben.

Az első két napon meglepetésre Marcus Fraser, egy kevésbé ismert ausztrál versenyző bizonyult a legjobbnak 68, illetve 65 ütéses köreinek köszönhetően, amivel két ütés előnyre tett szert Bubba Watson előtt. Ahogy azonban az várható volt, a hétvégén alaposan felbolydult a tabella élmezőnye: szombaton a Presidents Kupa legnagyobb felfedezettje, Kyung-Tae Kim állt az élre sorozatban második 67-es fordulójának köszönhetően, de Watson mellett Aaron Baddaley, Y. E. Yang és Robert Allenby is feltűnt az élbolyban.

Már a szombati nap is fordulatos volt, de a legnagyobb izgalmakat természetesen a vasárnapi, utolsó forduló tartogatta. Kim, aki -13-on kezdte az utolsó 18 szakaszt, pillanatokon belül négy ütés előnyre tett szert, annak ellenére, hogy négy parral nyitotta az utolsó kört, üldözői azonban sorra hullottak ki mögüle. Bubba Watson az első négy lyukon négy ütést vesztett, ami meghatározta az egész napját, így később sem tudott beleszólni a győzelemért folyt küzdelembe.

A par ötös 5. lyukon aztán Kim is bajba került, két labdát is játszhatatlannak kellett minősítenie, ami végül dupla bogeyt eredményezett – ez kissé meg is zavarta a fiatal koreai játékost, akit még az első kilencen utolért két ausztrál üldözője, Aaron Baddeley és Matthew Giles. Ők sem sokáig tartották azonban magukat az élen, közülük Baddeley zárt a legjobb helyen, de három bogey a hátsó kilencen az ő győzelmi reményeit is szertefoszlatta.

Bár a többiek hibáira is szüksége volt, de Greg Chalmers, az idei Australian Open bajnoka, ismét a legjobbkor vette elő legjobb játékát, és bár hat ütés hátrányban kezdte az utolsó fordulót, a hátsó kilencen – azok után, hogy -1-gyel fordult – négy birdiet is ütött, így a nap legjobb eredményével, 67 ütéssel fejezte be a negyedik kört.

Chalmers -12-es összeredménnyel várta a klubházban, hogy utol tudja-e érni őt valaki a még pályán lévő játékosok közül. A válasz gyorsan megérkezett, hisz először Robert Allenby, majd nem sokkal később Marcus Fraser is birdiezte a 18-ast – mindketten egy-egy bravúros, nyolc, illetve tizenöt méteres puttot elsüllyesztve –, így ők hárman készülődhettek a rájátszásra.

A három ausztrál külön csatája nem tartott sokáig, már az első extra szakaszon döntés született, mind Allenby, mind Fraser rossz drive-ot ütött, így Chalmers biztos parral is megnyerte az Australian PGA Championshipet. „Kicsit meglepett, hogy a par elég volt, azt gondoltam, birdiet kell majd ütni a győzelemhez, de a playoffok már csak ilyenek néha. Az Ausztál PGA Championship nagyon gazdag múlttal büszkélkedhet, az itt aratott győzelemmel, és az Ausztrál Open megnyerésével nem is lehetnék boldogabb.” – mondta a „Kígyó” becenévre hallgató Chalmers.

A három nagy ausztrál profi bajnokságot (Australian Open, Australian PGA Championship, Australian Masters) ugyanabban az évben csupán egyetlen játékosnak sikerült megnyernie, Robert Allenbynek 2005-ben. Chalmers tehát megismételheti ezt a páratlan bravúrt, ha a három hét múlva megrendezésre kerülő Australian Mastersen is maga mögé tudná utasítani a mezőnyt.