2024. július
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
2024.07.24.

Golf Riporter

A golf világa – riportok, beszámolók magyarul

Morgan Hoffmann története 1. rész

4 min read

Bevallom, a Hoffman nevet számomra sokáig Charley jelentette, az egykor a hosszú hajáról (is) ismert jó kis PGA Tour játékos.

A napokban viszont olvastam egy rendkívül érdekes történetet, ami egy Morgan Hoffmann nevű fiatalemberről szól, ezt mindenkinek meg kellene ismernie!

A (számomra) most felbukkant srác csöppet sem ismeretlen a golf világában, nem csodálkoznék rajta, ha a Doki és persze Király Levente kívülről fújnák eredménylistáját.

Morgan valamikor vezette az amatőrök világranglistáját, majd az Oklahoma State egyetem sztárgyárában nevelkedett. Abban a csapatban, ahol mellette Rickie Fowler, Kevin Tway, és Peter Uihlein játszottak, ő volt a sztár. 2009-ben három versenyt nyert, amellett, hogy vezette az amatőrök világranglistáját, elnyerte a Phil Mickelson Awardot, amit a legjobb elsőéves egyetemista kap.

2011-ben profi lett, ám rögtön az elején közbeszólt egy sérülés. A PGA Tour Q-Schoolja előtt valamivel egy lerobbant biciklivel elesett, és eltörte a csuklóját. 2012-re rendbe jött, és a Korn Ferry Tour (akkoriban Web.com Tour) legtöbb Monday Qualifiers és sponsor’s exemptions rajtjával, majd 5 top-10-es eredményével megszerezte a PGA Tour kártyát. A golf Mekkájába, a floridai Jupiterbe költözött (itt él több sikeres játékos mellett Tiger Woods is), ahol Cameron Tringale-vel szobát béreltek Rickie Fowlernél. A sok neves játékossal együtt edzett Jack Nicklaus Bear’s Clubjában, többek között Justin Thomasszal is.

„Sokat lógtunk Hoff-fal, de közben ő csinálta a saját dolgát.” – emlékszik vissza mosolyogva JT azokra az időkre. Eléggé excentrikus volt, különösen a profi-golf megítélése szerint, egy őrült, de szerethető srácként emlékeznek rá. –„Ő volt a legjobb!” –folytatja Thomas.-„Azt szerettem benne a legjobban, hogy mindent komolyan vett, a gyakorlást, a fitneszt, és a táplálkozást is. Emlékszem, átjött egyszer, éppen pizzát rendeltünk. Mondta, hogy nem ehet pizzát, ő nem eszik tejterméket. Oké, de azért eszel belőle? Nem. Már két éve nem eszem tejterméket, szennyezőnek tartom. Nagyon odafigyelt arra, mit visz be a szervezetébe.  Mi van vele? Remélem, jól van!” – teszi hozzá.

Jöttek a sikerek számára pályán és azon kívül is. Szponzorálta őt a Titleist, Polo Ralph Lauren, Breitling, és a Mastercard is. Letette a pilóta vizsgát, és vett egy egymotoros Piper Mirage repülőgépet, hogy maga mehessen vele a versenyekre, mint tette azt egykor Arnold Palmer is. Amikor nem volt versenye, felfedezte Florida szépségeit, és leruccant a Bahamákra is.

„Annyi energia volt benne!” – áradozik Daniel Berger.-„Sok időt töltöttünk együtt, elég közel kerültünk egymáshoz. Három-négy versenyre is elvitt, emlékszem elmentünk a Playersre is. Látni akarta, milyen a világ, sok srácnak csak a szálloda-golfpálya-szálloda-golfpálya körforgás jut, buborékban élünk. Ő volt az első, aki mást is akart csinálni. Morgan egy klassz, vicces srác, jó haver!”

Morgan nagyon jól kijött a női nemmel is. Most boldog házasságban él Chelsea-vel, akit a közönség soraiban fedezett fel az egyik versenyen, de élénken emlékszik még szóló időszakára.

„Minden héten felszedtünk három-négy lányt.” – mondja dicsekvés nélkül. Nem akar már senkit lenyűgözni, de így történt.-„Meglett a számuk, miközben játszottam. A caddie-m adott nekik egy labdát a telefonszámommal, minden este volt valami. A BMW-n, amikor 62-63-at játszottam, kaptam egy BMW i8-ast a hétre. Azt a szart adták. Elmentünk egy sztrip-klubba, felszedtünk csajokat, hárman is voltak a kétüléses kocsiban! Változik a világ.”

A BMW verseny, amit említ, a 2014-es BMW Championship volt a denveri Cherry Hillsen, ahol   szombat-vasárnap tényleg 62-63-at játszott, és egyedüli harmadik lett. Ezzel kvalifikálta magát a Tour Championshipre és 2015-ben mind a négy majorre. 2015-ben pályára lépett a Mastersen, ahol T-28. lett. Ismerői szerint nem járta be azt az utat, amit egyetemi éveinek sikerei mutattak, de húszas évei közepére stabil PGA Tour játékos lett.

Ahogy az évszám is mutatja ez egy „emberöltővel” ezelőtt volt, a ma 32 éves fiatalember akkori edzője, Mike McGraw így emlékszik vissza: „Minden tökéletes volt vele kapcsolatban. Keményen edzett, beleértve az erősítő foglalkozásokat is, a táplálkozására is mindenkinél jobban figyelt. És most? Imádkoztam érte! Nem helyes, ha egy edzőnek kedvencei vannak, de ő kétségtelenül a két vagy három legkedvesebb játékosom közé tartozik. Jó érzés fut át rajtam, ha hallom a nevét említeni, vagy ha hív telefonon. Nem beszéltem vele azóta, mióta elment „oda”, mert gondoltam, teljes kikapcsolódásra van szüksége.”

Folytatása következik.